PulseOn tuo markkinoille ainutlaatuisen rannekkeen, joka tunnistaa rytmihäiriöt ja ottaa laadukkaan sydänfilmin.
Sydämen eteisvärinä eli flimmeri on yleinen vaiva, mutta se saattaa olla myös oireeton. Flimmeri altistaa sydämessä syntyville verenhyytymille, jotka voivat pahimmillaan kulkeutua aivoihin aiheuttaen aivoinfarktin. Toisinaan flimmeri löydetään vasta, kun ihminen on jo saanut aivoinfarktin. Näin on valitettavasti jopa 30 prosentissa aivoinfarktitapauksista.
PulseOn Oy on tuomassa markkinoille käyttäjäystävällisen ja kustannustehokkaan ratkaisun rytmihäiriöiden havaitsemiseen. Laitteen optinen sykkeen mittaus perustuu photopletysmografiaan (PPG), jossa ihoa valaistaan LED-valodiodeilla. Laite mittaa valon imeytymistä ihonalaisen kudoksen mikrosuonistoon ja havaitsee veren tilavuuden muutokset pienissä verisuonissa.
”Kun PulseOn-arytmiamonitori havaitsee rytmihäiriön, se tallentaa tapahtuman muistiinsa ja ilmoittaa kantajalleen tarpeen tehdä EKG eli sydänfilmimittaus laitteen avulla”, yrityksen toimitusjohtaja Jari Kaija alustaa.
EKG-mittaus on yksinkertaisuudessaan käänteentekevä. Laite opastaa käyttäjää mittaamaan EKG:n asettamalla toisen käden kämmenen keveästi rannelaitteen päälle noin 30 sekunnin ajaksi. Mittaustulos välittyy pilvipalveluun, jossa data-analyysialgoritmit tekevät mittaustiedon tulkinnasta helpompaa. Lääkäri näkee tulokset tietokoneeltaan ja voi vaivattomasti tehdä diagnoosin potilaan tilasta.
Pitkän aikavälin mittausta
”PulseOn-rannemonitori vie jo lähes kansantaudiksi muodostuneen eteisvärinän tunnistamisen aivan uudelle tasolle. Rannemonitori kulkee mukana 24/7 häiritsemättä potilaan normaalielämää ja dataa saadaan haluttaessa useammankin viikon ajalta, toisin kuin perinteisillä Holter- tai peukalomittauslaitteilla, joilla mittausjaksot ovat satunnaisia tai enimmillään muutaman vuorokauden seurantoja. Pidemmällä aikaikkunalla myös oireettomat poikkeamat löytyvät varmemmin”, sanoo Kirsi Korpi, Sydänsairaalan Kardiologi.
”Olemme kehittäneet laitetta ja palvelua noin kolme vuotta insinöörien ja sydänsairaalan lääkäreiden yhteistyönä. Pitkä harmiton käyttöjakso, oireettomienkin flimmereiden tunnistus ja hälytys, sekä käyttökertoihin perustuva erittäin kustannustehokas hinnoittelu on herättänyt valtavaa kiinnostusta eripuolilla Eurooppaa”, summaa Jari Kaija.
Julkaistu Kauppalehti Option “Tulevaisuuden Suomi”-liitteessä 23.9.2021. Kuva: Cata Portin