Lääketieteellistä teknologiaa kehittävä espoolainen PulseOn tuo markkinoille ainutlaatuisen rannekkeen, joka tunnistaa sydämen rytmihäiriön ja ottaa laadukkaan sydänfilmin.
Mitä varhaisemmassa vaiheessa sydämen rytmihäiriöt kuten eteisvärinä saadaan selville, sitä aikaisemmin voidaan aloittaa hoito ja välttää vakavat seuraukset kuten sydämen vajaatoiminta ja aivoinfarkti. Eteisvärinä eli flimmeri on yleinen vaiva, mutta se saattaa olla oireeton. Noin 30 prosentissa tapauksista se löydetään vasta, kun ihminen on jo saanut aivoinfarktin.
Espoolainen lääketieteellistä teknologiaa kehittävä PulseOn on tuomassa markkinoille mullistavaa ratkaisua rytmihäiriöiden havaitsemiseen. Käyttäjäystävällinen ja kustannustehokas laite toimii PPG/EKG-pohjaisesti. Sen patentoitu, jatkuva optinen sykkeen mittaus perustuu photopletysmografiaan (PPG), jossa ihoa valaistaan LED-valodiodeilla. Laite mittaa valon imeytymistä ihonalaisen kudoksen mikrosuonistoon ja havaitsee mahdolliset veren tilavuuden muutokset pienissä verisuonissa.
Potilaan tila nopeasti selville
PulseOnin teknologiajohtaja Jaakko Hattula alustaa, että PulseOn-arytmiamonitori mittaa jatkuvasti sykettä ja sykevälivaihtelua optisesti käyttäjän ranteesta. Jos laite havaitsee epäsäännöllistä sykettä, se tallentaa tapahtuman muistiinsa. Samalla se alkaa väristä ja vilkuttaa valkoista valoa. Tämä on käyttäjälle kehotus tehdä sydänfilmimittaus.
EKG-mittaus on yksinkertaisuudessaan käänteentekevä. Se tapahtuu asettamalla toinen kämmen keveästi metalliosan päälle noin 30 sekunnin ajaksi. Mittaustulos välittyy pilvipalveluun, ja keinoäly tekee datasta valmiin analyysin. Lääkäri näkee tulokset tietokoneeltaan ja on nopeasti selvillä potilaan tilasta. Laite soveltuu yksittäisen potilaan etäseurannan lisäksi laajaan joukkoseulontaan.
Pitkän aikavälin mittausta
Tähän asti lääkäri on voinut antaa seurantapotilaalle mukaan kannettavan Holter EKG -laitteen, jolla sykettä on mitattu yleensä päivä tai pari. PulseOn-rannekemonitori on helppokäyttöisempi. Se kulkee kevyesti mukana yötäpäivää ja dataa saadaan haluttaessa usean viikon ajalta. Kun sykkeen muutoksiin saadaan pitempi aikaikkuna, poikkeamat löytyvät varmemmin. Laite mahdollistaa myös ajastetut mittaukset.
PPG-mittaus yhdistettynä korkeatasoiseen sydänfilmiin, pilvipalveluun ja keinoälyanalyysiin tekee PulseOn-arytmiamonitorista pitkään odotetun uutuuden.
– Olemme kehittäneet laitetta noin kolme vuotta insinöörien ja lääkäreiden kesken. Teemme yhteistyötä Tays Sydänsairaalan kanssa, ja palaute on ollut erittäin positiivista sekä potilailta että lääkäreiltä. Olemme kiinnostuneita tekemään kliinistä tutkimusta myös uusien kumppanuuksien kanssa, mainitsee toimitusjohtaja Jari Kaija.
Laitteen odotetaan saavan viranomaisten hyväksynnän vielä tämän vuoden aikana. Rannekkeita tullaan aluksi tarjoamaan lääkärikeskusten ja sairaaloiden käyttöön. Ennen pitkää laitteesta saatanee myös kuluttajaversio.
JULKAISTU HELSINGIN SANOMIEN TERVEYSTEKONOLGIA-LIITTEESSÄ SYKSYLLÄ 2021.
TEKSTI LIISA JOENSUU. KUVA PATRIK PESONEN